Детали за книгата

На Попуст!

Апстрактна уметност на крајот од дваесеттиот век

1,500 ден 1,050 ден

„Апстрактната уметност на крајот од дваесеттиот век“ вклучува антологиски есеи за апстрактната уметност пишувани во текот на четири декади од страна на единаесет од нејзините најдиректни критичари. Следејќи го постгринбергијанскиот развој на критичките прашања како што се сликање на остри рабови, дедуктивна и сериска структура, монохроматска апстракција, психолошка аналогија, регионализам, и „смртта на сликарството“ во постмодернизмот, есеите испитуваат дела од Ад Рејнхард, Френк Стела, Брис Марден, Шери Левин и Герхард Рихтер, меѓу другите.

Сподели ја книгата

WordPress Lightbox