Нови книги

21 зошто и само едно како

21 зошто и само едно како

Зошто престанавме да веруваме?
Зошто сме сè повеќе нестрпливи?
Зошто постојано се грижиме?
Зошто сме сè помалку среќни?
Зошто поразот треба да се прифати како одлична лекција?
Живееме во време кога сме сè повеќе нестрпливи, загрижени, депресивни… Со новиот систем на (не)вредности, како да забораваме на едноставноста, суштината и убавината на животот. Д. Р. Гилберт нè потсетува на традиционалните вредности – почитувањето, добрината и великодушноста, и притоа ни покажува дека излегувањето на вистинскиот пат е тешко, но истовремено е и многу полесно отколку што ни се чини на прв поглед.

50 здравствени совети за првите 100 години од животот

50 здравствени совети за првите 100 години од животот
350 ден

50 здравствени совети за првите 100 години од животот

50 здравствени совети за првите 100 години од животот

Добро едуцираниот пациент постојано работи на подигнување на своето здравје и разбира дека најголем дел од болестите се одраз на несоодветна исхрана, хигиена, животен стил и пад на имунитетот и знае кога треба да го суплементира организмот со додатоци во исхраната.

Добро едуцираниот пациент е бенефит за сите: го штеди своето време, своето здравје и целиот здравствен систем бидејќи не оди на лекар за секоја настинка, течење нос, дијареја, запек или покачена температура и на тој начин се остава повеќе простор за дијагноза и третман на оние пациенти со посериозни здравствени проблеми.

50 здравствени совети за првите 100 години од животот (ebook)

50 здравствени совети за првите 100 години од животот (ebook)

Добро едуцираниот пациент постојано работи на подигнување на своето здравје и разбира дека најголем дел од болестите се одраз на несоодветна исхрана, хигиена, животен стил и пад на имунитетот и знае кога треба да го суплементира организмот со додатоци во исхраната.

Добро едуцираниот пациент е бенефит за сите: го штеди своето време, своето здравје и целиот здравствен систем бидејќи не оди на лекар за секоја настинка, течење нос, дијареја, запек или покачена температура и на тој начин се остава повеќе простор за дијагноза и третман на оние пациенти со посериозни здравствени проблеми.

Види повеќе

Arti abstrakt në fund të shekullit të njëzetë

Arti abstrakt në fund të shekullit të njëzetë

“Arti abstrakt në fund të shekullit të njëzetë” përfshin ese antologjike, për artin abstrakt të shkruara gjatë katër dekadave nga njëmbëdhjetë kritikët e saj më të drejtpërdrejtë. Duke ndjekur zhvillimin e postgrinbergut të çështjeve kritike të tilla, si pikturimi i teheve të mprehta, struktura deduktive dhe serike, abstraksion monokromatik, analogji psikologjike, rajonalizmi  dhe ” vdekja e pikturimit ” në postmodernizëm, esetë hulumtojnë vepra nga Ad Rejnhard, Frenk Stela, Bris Marden, Sheri Levin dhe Gerhard Rihter, ndër të tjera.

1,500 ден

Bastian (ebook)

Bastian (ebook)

По исчезнувањето на американски воен тим од базата на планината Кораб, претседателот на САД одлучува да испрати нов тим, кој ќе го истражува мистериозното исчезнување на американските трупи во Македонија. Новиот тим пристигнува во тајната база скриена под снегот, но тогаш почнуваат да се случуваат чудни случки. Згора на тоа, базата е нападната од српски паравоени единици и албанската УЧК. Американците се опкружени од сите страни, но тие не знаат дека наскоро ќе се соочат со најголемото зло на светот, Бастијан – ловецот на души. И тогаш хоророт започнува…

Види повеќе

ML за искусни програмери

ML за искусни програмери

Ги преставува начините за користење на листи, дрва, функции од повисок ред и бесконечни податочни структури. Вклучени се многу сликовити и практични примери опфаќајќи сортирање, операции со матрица, аритметика на полиноми итн. Опишани се ефикасните функционални имплементации на низи, редови, приоритетни редови, итн. Во една од главите е опфатено формалното резонирање на функционалните програми.

1,500 ден

Ndërtimi i objekteve të larta

Ndërtimi i objekteve të larta

Është shkruar nga një ekip i autorëve me përvojë shumë dekadëshe në arkitekturë, ndërtimtari, inxhinieri, dhe ligjërata, “Realizimi i objekteve të Ndërtimit të lartë: Parimet, materialet dhe sistemet” paraqet një hyrje gjithëpërfshirëse, plotësisht të ilustruar në metodat e ndërtimit dhe materialeve. Ky libër pionier u zhvillua dhe u dizajnua për përdorim si një libër dhe si një referencë e pazëvendësueshme profesionale. Organizimi unik i librit lejon kërkime jo të përditshme të realizimit të ndërtimit të lartë. Parimet në ndërtimtari janë përfshirë në pjesën e parë, ndërsa materialet dhe sistemet janë përfshirë në pjesën e dytë.

3,000 ден

Përvoja në transport

Përvoja në transport

Dy nga mendimtarët më origjinal në transport – Garison dhe Levinson – i kanë bashkuar forcat për të krijuar një libër vërtetë unik. Derisa shumica e shkencëtarëve i hulumtojnë problemet e transportit nga këndvështrime të ndryshme disiplinore, këto dy të vetëquajtur “transportues” përmes njëzet e tetë kapitujve me një gamë të gjerë, tregojnë për një pikëpamje të re disiplinore që në qendër ka transportin dhe përmes të cilit çështjet ekonomike, politike dhe teknologjike mund të shqyrtohen në një dritë krejtësisht të ndryshme.

1,000 ден

Telekomunikacioni dhe strategjia e biznesit

Telekomunikacioni dhe strategjia e biznesit

Telekomunikacioni dhe strategjia e biznesit është libër që duhet ta lexojë secili që aspiron ndaj asaj shkurtimisht të njihet me industrinë e telekomunikacioneve nga aspekti i biznesit dhe ekonomisë. Gershon e përdor përvojën e tij 30-vjeçare në fushën e industrisë me qëllim t’i mundësojë lexuesit shumë informata, shikime dhe raste studimore të freskuara. Unë me kënaqësi e rekomandoj këtë libër secilit që mban kurse për menaxhimin e telekomunikacioneve.

1,000 ден

Ѕид пред бескрајот

Ѕид пред бескрајот

„Од првиот прочит ракописот на Стефановски се изделуваше со зрелоста на поетскиот пристап, со суптилноста на исказот и необичната сугестивност на опсесивните артикулации во неговите стихови. Тоа набргу по излегувањето на книгата, за мнозина неочекувано, му ја донесе престижната награда ’Браќа Миладиновци‘, по што авторот се вброи меѓу нејзините угледни избраници“.

Види повеќе

 

Јавните личности и приватните идентитети во седумнаесеттиот век во Холандија

Јавните личности и приватните идентитети во седумнаесеттиот век во Холандија

1,000 денВо кошничка

1,000 ден

Јавните личности и приватните идентитети во седумнаесеттиот век во Холандија

Јавните личности и приватните идентитети во седумнаесеттиот век во Холандија

За време на седумнаесеттиот век, холандските портрети биле активно купувани од страна на корпоративни групи и индивидуи од економските и општествените класи. Тие станале најважниот жанр во сликарството. Не само мимички претставувања на нивните субјекти, туку многу од овие дела создавале нов дијалошки однос со гледачот. Во оваа студија, Ен Џенсен Адамс истражува 4 жанрови –индивидуални, семејни, историски портрети и граѓанска гарда. Таа ги анализира овие дела во однос на наследените визуелни традиции; современа теорија на уметност; менување на културните вредности за телото, изгледот и за самиот имиџ; и сегашни настани. Адамс тврди дека индивидуите се ослободиле од традиционалните извори на идентитет како семејната лоза, местото на раѓање и општествената класа. Портретите им помогнале да најдат сигурност во самосвесната субјективност и новите општествени структури што овозможиле „економско чудо“, познато како холандската Златна доба.

1,000 ден

Ајнштајн – Неговиот живот и универзум

Ајнштајн – Неговиот живот и универзум

Од авторот на реномираниот бестселер „Бенџамин Френклин“, ова е првата целосна биографија за Алберт Ајнштајн сега кога сите негови трудови се достапни за општата јавност.

Како функционирал неговиот мозок? Што е она кое правело тој да биде гениј? Ајзаксоновата биографија покажува како бунтовната природа на неговата личност била извор за неговата научна имагинација. Неговата фасцинантна приказна е завет за врската меѓу креативноста и слободата.

„Волтер Ајзаксон целосно го претставил Ајнштајн. Со лесен и природен стил кој вешто го прикрива силното внимание на детали и научна прецизност, Ајзаксон не води на големо патување низ животот , умот и науката на човекот кој го промени нашето гледиште на универзумот.“  – Брајан Грин професор по физика на Универзитетот „Колумбија“ и автор на The Fabric of the Cosmos

WordPress Lightbox