Попусти

21 зошто и само едно како

21 зошто и само едно како

Зошто престанавме да веруваме?
Зошто сме сè повеќе нестрпливи?
Зошто постојано се грижиме?
Зошто сме сè помалку среќни?
Зошто поразот треба да се прифати како одлична лекција?
Живееме во време кога сме сè повеќе нестрпливи, загрижени, депресивни… Со новиот систем на (не)вредности, како да забораваме на едноставноста, суштината и убавината на животот. Д. Р. Гилберт нè потсетува на традиционалните вредности – почитувањето, добрината и великодушноста, и притоа ни покажува дека излегувањето на вистинскиот пат е тешко, но истовремено е и многу полесно отколку што ни се чини на прв поглед.

300 ден 165 ден

50 здравствени совети за првите 100 години од животот

50 здравствени совети за првите 100 години од животот

350 ден 210 денВо кошничка

350 ден 210 ден

50 здравствени совети за првите 100 години од животот

50 здравствени совети за првите 100 години од животот

Добро едуцираниот пациент постојано работи на подигнување на своето здравје и разбира дека најголем дел од болестите се одраз на несоодветна исхрана, хигиена, животен стил и пад на имунитетот и знае кога треба да го суплементира организмот со додатоци во исхраната.

Добро едуцираниот пациент е бенефит за сите: го штеди своето време, своето здравје и целиот здравствен систем бидејќи не оди на лекар за секоја настинка, течење нос, дијареја, запек или покачена температура и на тој начин се остава повеќе простор за дијагноза и третман на оние пациенти со посериозни здравствени проблеми.

350 ден 210 ден

Bastian (ebook)

Bastian (ebook)

По исчезнувањето на американски воен тим од базата на планината Кораб, претседателот на САД одлучува да испрати нов тим, кој ќе го истражува мистериозното исчезнување на американските трупи во Македонија. Новиот тим пристигнува во тајната база скриена под снегот, но тогаш почнуваат да се случуваат чудни случки. Згора на тоа, базата е нападната од српски паравоени единици и албанската УЧК. Американците се опкружени од сите страни, но тие не знаат дека наскоро ќе се соочат со најголемото зло на светот, Бастијан – ловецот на души. И тогаш хоророт започнува…

Види повеќе

99 ден 90 ден

ML за искусни програмери

ML за искусни програмери

1,500 ден 500 денВо кошничка

1,500 ден 500 ден

ML за искусни програмери

ML за искусни програмери

Ги преставува начините за користење на листи, дрва, функции од повисок ред и бесконечни податочни структури. Вклучени се многу сликовити и практични примери опфаќајќи сортирање, операции со матрица, аритметика на полиноми итн. Опишани се ефикасните функционални имплементации на низи, редови, приоритетни редови, итн. Во една од главите е опфатено формалното резонирање на функционалните програми.

1,500 ден 500 ден

1,500 ден 500 денВо кошничка

Ndërtimi i objekteve të larta

Ndërtimi i objekteve të larta

3,000 ден 1,000 денВо кошничка

3,000 ден 1,000 ден

Ndërtimi i objekteve të larta

Ndërtimi i objekteve të larta

Është shkruar nga një ekip i autorëve me përvojë shumë dekadëshe në arkitekturë, ndërtimtari, inxhinieri, dhe ligjërata, “Realizimi i objekteve të Ndërtimit të lartë: Parimet, materialet dhe sistemet” paraqet një hyrje gjithëpërfshirëse, plotësisht të ilustruar në metodat e ndërtimit dhe materialeve. Ky libër pionier u zhvillua dhe u dizajnua për përdorim si një libër dhe si një referencë e pazëvendësueshme profesionale. Organizimi unik i librit lejon kërkime jo të përditshme të realizimit të ndërtimit të lartë. Parimet në ndërtimtari janë përfshirë në pjesën e parë, ndërsa materialet dhe sistemet janë përfshirë në pjesën e dytë.

3,000 ден 1,000 ден

3,000 ден 1,000 денВо кошничка

Përvoja në transport

Përvoja në transport

Dy nga mendimtarët më origjinal në transport – Garison dhe Levinson – i kanë bashkuar forcat për të krijuar një libër vërtetë unik. Derisa shumica e shkencëtarëve i hulumtojnë problemet e transportit nga këndvështrime të ndryshme disiplinore, këto dy të vetëquajtur “transportues” përmes njëzet e tetë kapitujve me një gamë të gjerë, tregojnë për një pikëpamje të re disiplinore që në qendër ka transportin dhe përmes të cilit çështjet ekonomike, politike dhe teknologjike mund të shqyrtohen në një dritë krejtësisht të ndryshme.

1,000 ден 300 ден

1,000 ден 300 денВо кошничка

Telekomunikacioni dhe strategjia e biznesit

Telekomunikacioni dhe strategjia e biznesit

1,000 ден 300 денВо кошничка

1,000 ден 300 ден

Telekomunikacioni dhe strategjia e biznesit

Telekomunikacioni dhe strategjia e biznesit

Telekomunikacioni dhe strategjia e biznesit është libër që duhet ta lexojë secili që aspiron ndaj asaj shkurtimisht të njihet me industrinë e telekomunikacioneve nga aspekti i biznesit dhe ekonomisë. Gershon e përdor përvojën e tij 30-vjeçare në fushën e industrisë me qëllim t’i mundësojë lexuesit shumë informata, shikime dhe raste studimore të freskuara. Unë me kënaqësi e rekomandoj këtë libër secilit që mban kurse për menaxhimin e telekomunikacioneve.

1,000 ден 300 ден

1,000 ден 300 денВо кошничка

Ѕид пред бескрајот

Ѕид пред бескрајот

400 ден 240 денВо кошничка

400 ден 240 ден

Ѕид пред бескрајот

Ѕид пред бескрајот

„Од првиот прочит ракописот на Стефановски се изделуваше со зрелоста на поетскиот пристап, со суптилноста на исказот и необичната сугестивност на опсесивните артикулации во неговите стихови. Тоа набргу по излегувањето на книгата, за мнозина неочекувано, му ја донесе престижната награда ’Браќа Миладиновци‘, по што авторот се вброи меѓу нејзините угледни избраници“.

Види повеќе

 

400 ден 240 ден

Автономна Македонија

Автономна Македонија

150 ден 100 денВо кошничка

150 ден 100 ден

Автономна Македонија

Автономна Македонија

(65) Веднаш по војната во 1919 година, Владислав Ковачев ќе издаде брошура под наслов „Автономна Македонија“, застанувајќи јасно и категорички зад идејата за создавање автономна Македонија.

Пишувана во предвечерието на Париската мировна конференција, исто како и Димо Хаџи Димов во брошурата „Назад кон автономијата“, Владислав Ковачев во брошурата ги анализира политичките околности по Првата светска војна што се однесуваат на изнаоѓање најприфатливо решение за решавање на судбината, како што вели тој, на „многустрадалната Македонија“. Притоа, тој подеднакво ги критикува Извршниот комитет на македонските братства во Бугарија и Привременото претставништво на обединетата поранешна Внатрешна македонска револуционерна организација, дека немаат „морално право да зборуваат и да дејствуваат од името и за сметка на македонското население“.

150 ден 100 ден

Алга надвор од морето

Алга надвор од морето

350 ден 175 денВо кошничка

350 ден 175 ден

Алга надвор од морето

Алга надвор од морето

Книгата претставува избрана поезија на Нехас Сопај, издадена во текот на минатите триесет години која, главно, ја преставува неговата најартикулирана поезија. Во творечкиот опус – поет, прозаист и научен творец – делото го отвора профилот и природата на творечкиот лик на Н. Сопај кое претставува едно од највредните современи албански поетски дела.

Збирката песни се доживува како еден животопис на поетот од неговите почетни стапки кон отворањето и освојувањето на светот околу себе. Внатре во овој временски круг јасно се чита егзалтацијата на првите години од поетските вдахновенија и ескалацијата на разочарувањето од книга до книга за на моменти да звучи како драматично самосожалување.

350 ден 175 ден

Александар Велики

Александар Велики

700 ден 350 денВо кошничка

700 ден 350 ден

Александар Велики

Александар Велики

(45) Со преводот и публикувањето на оваа книга се има за цел македонската читателска објективна јавност да добие можности да се запознае со нова и доста интересна и ретко објективна публикација за древно-античката македонска историја, со посебен осврт на војничко-државничките квалитети на Филип II и особено на Александар III Македонски. Aвторот поседувал солидни сознанија за древно-античката македонска историја, а особено од воената област, што како висок офицер на бугарската армија е доста оправдано и сосема разбирливо.

700 ден 350 ден

Алпинистот

Алпинистот

„Алпинистот“ е вториот роман на поетот и раскажувач Еќрем Баша. Во првиот, „Вратите на молкот“ фабулната оска, иако мазна и доста редуцирана, во поновиот роман е позбирна, поконцентрирана во една точка: единствениот лик, Алпинистот. Читателот во улога на некој лик можеби ќе стапне на дотогаш неосвоениот врв на планината а што тој цели да го совлада – со име Момина Карпа, а можеби и гратчето од каде тргнува Алпинистот, чие присуство во сижето на романот е само како еден шепот и озборување исфрлени во воздух, но кои како сенка ќе го следат чекор по чекор. Алпинистот сонува да го совлада врвот. За него ова е главна, единствена, посакувана животна цел. Врвот, меѓутоа, праќа сигнали за несовладливост: тој го има одбиено, подбиено и казнето во минатото секој таков претендент…

300 ден 150 ден
WordPress Lightbox