Детали за книгата

Лузитанци

520 ден

Епска поема инспирирана и посветена на освојувачките походи на море, од Европа до Индија, на славниот морепловец Васко де Гама, кој е првиот Европеец што стигнал до Индија по прекуокеански пат, сврзувајќи ја Европа со Азија, а со тоа и Западот со Истокот. Имено, неговиот поход ќе остане врежан во светската историја како еден од првите обиди за колонизација на Европа, на Новиот свет и стремежот кон другите континенти, богатства и народи, како и приказна за создавањето на великата лузофонска империја, како своевидна предлошка и матрица на светскиот империјализам.

Категорија: Автор:

Сподели ја книгата

WordPress Lightbox