Детали за книгата

На Попуст!

Историја на македонско-одринските доброволци Том II

2,500 ден 1,250 ден

(67) Дел I + Дел II

Полковникот Петар Дарвингов во својство на началник на Штабот на Македонско-одринските доброволци или ополченски дружини 15 на број, во публикацијата во вториот том од „Историјата на Македонско-одринските доброволци“ изворно ни ги прикажува настаните поврзани со Втората балканска војна. Таа војна е позната и како Меѓусојузничка војна, затоа што довчерашните балкански сојузници се испокарале меѓу себе за нова прераспределба на македонски територии. Така довчерашните сојузници се прегрупирале, меѓу себе се испокарале, што овозможило да се создаде нова антибугарска коалиција. По Лондонскиот мировен договор, бугарската армија, меѓу нив и македонските над 15.000 доброволци, организирани во 15 ополченски-доброволни дружини, односно три бригади откако го напуштиле Одринско забрзано пристигнуваат во источниот дел на Македонија.

Сподели ја книгата

WordPress Lightbox