Детали за книгата

Владата на Стамболиски и македонското ослободително движење

400 ден

(21) Книгата „Владата на Стамболиски и македонското ослободително движење“ е објавена во Софија во 1923 година од Централниот комитет на Внатрешната македонска револуционерна организација (ВМРО), по иницијатива на членот на ЦК на ВМРО, Тодор Александров. Книгата е објавена со цел раководството на ВМРО да ја разобличи политиката на бугарската земјоделска влада на Александар Стамболиски кон ВМРО, предавничката дејност на Македонската федеративна револуционерна организација и грабежите и разбојништвата на одделни федералистички војводи-отцепници од Организацијата врз македонското население во Вардарска Македонија.

Категорија: Автор:

Сподели ја книгата

WordPress Lightbox