Детали за книгата

На Попуст!

Грчките злосторства во Македонија

900 ден 450 ден

(32) Станува збор за тажна и вознемирувачка повест од 92 документа за грчките злосторства во текот на Втората балканска војна, извршени над македонското население. Сведоштвата потекнуваат од два автентични извори – едниот, приватните писма на грчките војници случајно паднати во рацете на бугарските власти, кога на 14 јули 1913 година, била пленета поштата на 19-тиот грчки полк од VII грчка дивизија во Разлог (донесени во Државниот архив во Софија), другиот – исказите на македонските бегалци, сведоци на грчките злосторства, самите жртви на тие злосторства, очевидци на страдањата на свои блиски и познати.

Сподели ја книгата

WordPress Lightbox