Детали за книгата

На Попуст!

Пламенот во дланка

200 ден 100 ден

Добитник на наградата Гонкур за 1917 година, Анри Малерб, полковник во 43-тиот артилерски пешадиски полк. Неговото дело има особен литературен квалитет. Таа отворена објективност го ослободила од сета должност за точност, и се потврдува дека делото страда поради тоа. Стилот е малку застарен, со некои поттици, понекогаш херојски, понекогаш злокобни, се чувствува малку прашина. Но, лириката (Малерб подоцна пишувал и музички рецензии) останува пријатна, а некои пасуси се навистина прекрасни.

Категорија: Автор:

Сподели ја книгата

WordPress Lightbox