Детали за книгата

МК Хигинс Великиот

300 ден

Мајо Корнелиус Хигинс е тинејџер со афроамериканско потекло кој заедно со семејството живее на планината Сара. Одненадеж нивниот мир е нарушен од една рударска компанија која безмилосно го уништува сето она кое за нив претставува нивен дом. Во главата на Мајо се појавуваат првите идеи за бегство и напуштање на планината, но сепак не е така едноставно да се напушти домот и местото за кое те врзуваат безброј нешта. Суеверноста на планинските луѓе и нивната силна поврзаност со природата, нивните, за многумина, дури и премногу чудни обичаи и традиционални песни, се нештата заради кои оваа книга долго време ќе ви остане во сеќавање.
Добитник на наградата „Ханс Кристијан Андерсен“ во 1992 година.

Сподели ја книгата

WordPress Lightbox