Детали за книгата

Душата на Македонија

150 ден

(55) Душата на Македонија претставува студија-есеј која за прв пат е објавена во 1927 година, во моментите кога Македонија била разделена помеѓу балканските држави и кога нејзиното население ги чувствувало економските, политичките и репресивните последици од таа поделба.

Во почетокот на своето дело Томалевски истакнува: Ова што е напишано овде не е историја, не е ниту географски опис. Македонија одамна има своја историја рамноправна со историите на сите други народи.

Сподели ја книгата

WordPress Lightbox