Детали за книгата

Туѓи писма

200 ден

Напишан во 1968 година, а за првпат издаден во 1997 година, скоро триесет години подоцна.

Доколку романот излегол во печат во периодот кога е создаден, секако ќе завршел неславно. Во тоа време ќе го осуделе како „идеолошки пресврт“ и „клеветничка невистина“.
Денес, повеќето гледаат на приказната како носталгија за она доброто што некогаш живеело во душата на луѓето и покрај сите парализирачки надворешни околности.
Со читање на романот се навраќаме на шеесеттите и седумдесеттите години. По неколку прочитани страници, се добива впечаток дека приказната содржи премногу детали.

Но, тоа е само стилската алатка на Александар Морозов.

Сподели ја книгата

WordPress Lightbox