Детали за книгата

Некогаш во Македонија

550 ден

(47) Дејството во романот започнува во 1886 година, непосредно по победата на Бугарија во војната со Србија. Тоа завршува дури во 1912 година, со неколку пасуси кои укажуваат на оптимизмот на активистите на Револуционерната организација и на очекуваната поволна разврска на Балканските војни. Горчливиот пораз во војните и поделбата на Македонија се на тој начин мудро изоставени. Така, романот нуди увид во периодот непосредно пред создавањето на МРО, сè до 1912 година – најдраматичниот период на модерната македонска историја.

Категорија: Автор:

Сподели ја книгата

WordPress Lightbox