Детали за книгата

Федеративна Македонија и великобугарскиот шовинизам

150 ден

(36) Во книгата се содржани залагањата на македонската емиграција во Бугарија за создавање посебна македонска држава во рамките на Федеративна Југославија. Пишувана во тогашните повоени комунистички состојби во Бугарија, во брошурата преовладуваат идеолошки оценки за состојбите во македонското револуционерно движење од чисто комунистички аспект, при што најголема критика се упатува кон десницата на Македонската револуционерна организација како главен виновник на убиствата во нејзините редови и против великобугаризмот на бугарските монархистички и „фашистички“ кругови.

Сподели ја книгата

WordPress Lightbox